Tuesday, September 20, 2016

NEW PHASE

New Phase In Our Life



Its been years I haven't updated my blog...I know...I don't have much followers, but that's fine. I want to write anyway.

From 4...we became 5...a new addition to my life...my youngest daughter...Nur Qaseh. Love her so much. She's an angel, soft spoken and yet energetic and unbending when wanting something.

What else is new...ah yes...I'm no longer in a remote place somewhere in Subis. Sorry to my colleagues who are still "somewhere in remote places all over Subis"...(you know who you are...you are a noble people who try to make a difference to our children...everyday. Especially to my friends who are still in SK Sungai Sebatu, Suai, Subis.




I'm continuing my teaching profession here in my hometown...Limbang. Where...SK ST Edmund (M). Situated somewhere in the town area. A very humble school with many achievements and still has a lot to offer. Its good to be here...very good indeed. Loving it staffs. Loving its surrounding,,,small though...but I'm loving it.

Any one who wants to know more you can get it here ST Edmund Limbang Sarawak
 
My hope this year and year ahead, of course to finish building my home. Liquidation...liquidation... where can I get it. Hahahaha...oh dear. Or else the...stays at govt quarters...till the day of THE DAY.

This is the new phase of our life...it will be better...and if its not..we...as a family will face it...no matter what.

Smiles.





   




Sunday, July 29, 2012

Bonsai Lagi...Dan Lagi

Chinese Tea aku agak...salah betulkan
Bonsai

Bincang balik pasal hobi aku yang satu ni...setiap petang aku turun ke bawah...tempat aku tanam beberapa koleksi pokok bonsai...aku tau yang koleksi aku ni kutip ni tak seberapa...hahaha...mungkin ada yang gelak bila aku post gambar dalam facebook takde sorang pun yang komen...tapi aku suka hobi aku nie...serba sedikit hobi aku yang satu ni mengubah aku menjadi sorang yang lebih prihatin dan suka dengan tumbuh-tumbuhan....walaupun sebelum ni memang aku minat dengan mana2 bunga yang cantik sampai tau nama bunga dan juga orkid2...kadang2 masuk hutan sebab nak mencari orkid...hahahaha.


Bagi aku bonsai ni seronok...dia menambahkan imaginasi aku terhadap pokok yang aku nak train...dan juga boleh membuatkan aku tak tentu hala (bila tgk ada pokok yang berpotensi ditepi jalan)...betul...pelik hobi ni sebab ianya akan membuatkan ngko tgk pokok, belukar, semak sepanjang jalan differently..ialah nak cari pokok yang berpotensi dibuat bonsai...kadang-kadang marah bini aku sebab selalu sangat tgk belukar tepi jalan...yalah tgh drive.

Bolehkah?


Bolehkah?

Bolehkah?

Cantik...agak2 boleh tak kalau buat air layering



Serba sedikit belajar jugak pokok mana yang boleh buat bonsai. Sekarang nie tgh kumpul species yang boleh buat bonsai dengan gambar sekali...byk lagi kena belajar...pembajaan, penjagaan pokok, siraman, pembenihan...hahaha...cerita pasal pembenihan, sampai sekarang aku tak nampak benih yang aku beli (Japanese Maple Tree) aku tumbuh...dah ikut pun cara dia ajar dalam blog...tak kuar2 lagi jugak...agaknye salah kut cara aku buat...hehehe...kena cuba jugak kan...macam2 teknik dah cuba...skang nie tgh buat air layering (tut) pada pokok limau hutan...harap2 jadik...sebab buat tanpa hormon penggalak akar...dah carik tapi tak jumpa kat Miri ni...alih2 penguasaha nursery cakap...haiya banyak orang mau oh...masih order...belum sampai...Bila ntah nak sampai.

Satu lagi masalah ialah...takda member yang sama hobi...tak seronok jugak kadang2 kena jalan sorang ke mana2 pasal nak cari pokok baru...even isteri aku tak suka...anak aku mungkin ler...walaupun kecik lagi...harap2 suka jugak dia nanti supaya ada member pegi hutan cari pokok2 yang best2.

Skang nie kat sekolah yang aku ngajar nie ada dua tiga pokok saja...sebab yang lain sume dah hantar balik limbang...mana tidak hujung tahun kuning beb sebab takde yang siram...jadi skang nie tumpuan cari pokok dan biar tumbuh dulu dan hantar balik supaya boleh buat hujung tahun time cuti...heheh...nak buat macamna...merantau katakan...orait...sempena bulan puasa ni aku nak ucapkan selamat berpuasa dan jangan tak puasa...dan Selamat Hari Raya.

Sunday, July 8, 2012

SSDM....dan Motivasi Di SK Iran

SSDM...picture tells a thousand words...ke saranah dah dekat seribu...




Never fail...macam nilah everytime...bosan gak kadang-kadang (selalu)...ini baru satu....byk lagi sebenarnya website yang cenggini di sogok kepada cikgu-cikgi kat sekolah...ada e-pangkat, e-oprerasi, sma, smm, ssqs, emis, saps, sppbs, egtukar, splg, dan...banyak lagi kot...agak2 kalau ada cikgu yang nak tambah boleh tambah...sabar ye cikgu-cikgu...nak buat macamana...

Saya naik heran jugak dengan implementation menda2 nie...pelik kerana despite masalah server yang kurreng ini...data mesti jugak dihantar...MESTI...dan yang sedihnya kadang2 esok duedatenya...hari ini surat sampai...huhuhuhu....kadang2 ada "pegawai" mengatakan bukan sebab server...tapi cikgu tak pandai pilih masa untuk key in...dia tak tahu kadang2 hari minggu pun kita buat...dok dalam sekolah menunggu page yang seterusnya bukan macam di atas...tetapi page yang satu lagi...(tak dapat print screen sebab belum dapat lagi...huhuhuhu....

bukan apa kadang2 pelik sebab kenapa...ada sekolah yang tiada capaian internet dan juga yang sewaktu dengannya macamna nak buat ek...kut2 ada respon sebab tak pernah sampai sekolah camtu...yang saya pernah buat ialah pergi bandar...guna broadband sendri..ooopps...SENDIRI YE...(saja) untuk update data2 nie sume...tak logik kalau cakap cikgu tak pandai carik masa buat kan...siap keluar perabih minyak pegi bandar untuk update data...dah macam ofis keta...mana tidaknya...situ jugak fail budak...(data SSDm tak leh import dari SMM...sapa cikgu boleh buat ajaq buleh) nak key in maklumat budak, mak, pak, gaji, macam lagi...kuikuikui...kadang2 ada jugak orang lalu lalang pandang...kata kite rajinn...kembang hidung...walaupun orang tu sebenarnya kata kita gile...hahahah...

Apa2 pun wa tak de hal...wa buat jugak...yelah dah memang keje kan...kadang2 ada jugak rasa ihklas...tak ikhlas tu ada jugak kadang2 terselit...tapi kita buat jugak ye tak cikgu2...

ok...chow dulu...nak isi e-pangkat plak...eerrkkk...




puteraku dan puteriku

500 gigabyte ku hancur......waaaaaaaaaa....habis kerja2 ku selama ini....gambarku...gambar anak2 ku...gamabar kawinku...dokumen2 sekolah....huahauahauahaua...habessssssss...sumenye salah aku...aku pegi ketok lap top aku apehal...tak pasal2 kena collect...bina semula...from scratch...wwaaaaaaaaaaaaagggggggh....nasib baik ada backup system vaio aku nie....tapi aku backup masa dia baru dulu...dan dapat macam laptop baru lerrr....tapi isi tiada...itulah pasai apa tak back yang terkini kan....huhuhuhu....

Seperti biasa aku nak update banyak...tapi oleh kerana line kat sekolah nie macam gampang so tak boleh nak melebih-lebih....hahaha aku nak citer pasal anak aku ler...anak kedua...Nur Qasinda...nama moyang aku dulu...ayah aku cakap kedekut moyang aku ni dulu...harap2 anak aku tak macam tu...gambar anak aku dan abang dia yang sayang sgt kat dia....







haaaaa...kan gembira dia dgn adik die...dalam gambar anak aku nie dah 2 bulan lebih...abang dia dah 3 tahun 3 bulan...my lovely prince and princes.


Sekolah baru habis buat motivasi...dapat tak dapat budak2 nie tak tahulah...kadang2 apa yang kita rancang jadik...kadang2 tak jadik....hehehe...aku lebih suka jadik lah...tak semasa UPSR pun...dalam sepanjang kehidupan dia pun alhamdulillah....yang nak tergelak tu bila tanya bapak jutawan atau tak....huhuhu...bulih sorang dua cakap ada...pastu bila penceramah Encik Bahari Moshidi tanya dapat berapa belanja ke sekolah...dia jawab nehi...singgit pun takde...dia tak leh beza bapaknya manager makan gaji ngan owner ladang...oh budak2 ku...

Apa2 pun terimakasih dengan SK Iran kerana meminjamkan kami selama 3 jam ruang yang sungguh nyaman dan juga terimkasih kepada penceramah yang di jemput khas (dah 2 tahun berturut) kesekolah kami Cikgu Bahari Moshidi. Kalau tahun depan dijemput lagi...sila lah mau ye...

Gambar sekitar Motivasi....







There's more to come...hehehe...pada kawan yang baca like le ye...or...coment...that's all for now...my wife sudah paging...



Sunday, April 15, 2012

Ketibaan Orang Baru

Lama tak tulis kat blog gua nie...hihihi...sibuk sgt sampai nak update pun tak sempat. Banyak berlaku lepas cuti nie...lepas cuti2 hujung tahun aku menjalankan kerja lantikan baru aku. Ramai yang tak faham peranan dan ada juga yang tak mau faham. Susah juga tapi cekalkan hati ikut jugak apa yang kedua-dua pihak mau...kementerian dan juga local governing body...hihihi...faham-faham sajalah.



Tapi aku rasa aku dah buat kerja aku dengan baik...Up to date takde pun tegar...even budak yg tak da back ground prasekolah. Best.

Tak lama lagi aku akan mendapat orang baru dalam keluarga ku. Insyaallah dalam masa terdekat ni agaknya. Sangat berterimakasih dengan isteri kerana bersusah payah bersetuju menerima orang baru...HEHEHE...anak yang kedua. Jgn pikir2 bukan2 ek...tak lama lagi akan bercuti selama 10 hari...3 hari lagi aku nak mintak CRK...dapat tak dapat...mintak dulu. Dah belajar dari anak yang pertama dulu. Kesian ngan isteri aku...aku tak da disisi. Kali ni nak tebus kesalahan dulu. Nak buat yang terbaik. Banyak yang perlu di buat dan urus...tu yang kena cuti tu.

Pada kawan-kawan yang belum kawin...hehehe...kawin cepat2...pas kawin tak yah rancang...terus usaha dapat anak...macam aku...hehehe...yelah...jangan lupa doa dengan Allah yang Maha Esa.

Berikut sebahagian gambar yang diambil...upload satu dua jak...sebab line internet macam uuuwweek...




Thats all for now....


Tuesday, December 20, 2011

cuti cuti tak cuti...

Sejak balik cuti ni...banyak benda nak buat...ayah tak lama lg nak pencen so rumah kena standby...nak beli tak mampu...last2 baiki rumah yang pernah dok dulu kat kampung...rumah ku sayang...(banyak kenangan dan jugak phit manis semua ada kat situ) . Nekad jugak org tua aku nak pindah balik rumah tu...dah tak de tempat nak pegi...kena lah gi situ...Aku tolong yang aku mampu...yelah...bukan nye kaya...keje gomen la ni...nak beli rumah kena pikir ribu kali...

Orang rumah aku plak skang nie dah makin berat...hehehe...bukan berat yang tu...ni pasal askar nak tambah sorang lg...Insyaallh mungkin tahun depan bulan 4 (sama ngan abg dia) keluar...hehehe...bukan main suka aku...kali  ni aku pakat ngan bini tak nak scan...biarlah bila dah lahir nanti baru tau gendernye....stail org dulu2.

Cuti kali ni aku rasa paling banyak jalan2...bukan jalan2 makan angin...tapi jadi drebar kerabat nak pegi sanalah...sinilah...hehehe...apa nak buat...nasib badan...tapi memang kena jugaklah...emak aku aku hantar sampai Bintulu sebab nak balik kampung dia...dah dekat 30 tahun emak aku tak balik...sedih jugak...sen tak banyak...kalau tak aku nak je follow...dengar mak cukup happy bila bg tau over the phone dia dah sampai kat kampung...enjoy puas2 mak...

Kenikonan ku terus saja bermaharajalela...huuhuhuhuhu...banyak gadget tak cukup...dah lah salah beli lens...harap member 2 bleh tunjuk ajar macamna nak memfitkan lens nikkor s ngan F mount...hehehe..adapter kut...but still tak cukup ilmu....




tapi snap tetap snap...walau aku jalan jauh...cuma gambar kat limbang ni jelah aku mampu tunjuk...tapi bleh lah tu....gambar waktu senja...enjoy...

Wednesday, November 2, 2011

My Camera...My New Sweetheart...

Skang nie dah jadi trend dah...suma nak pakai DSLR...lagi2 bila Canon punya iklan kat TV bertambah banyak...huhuhuhu....aku nie memang suka ambik gamba...tapi itulah...pakai compact cam nie susah nak dapat apa yang kita mau dalam satu2 gambar. Sejak ada DSLR nie..sakan aku amik gamba...walau banyak percubaan...masih jugak belum terer...hehehe...tak pa...aku nak belajaq sampai bulih...

Cita pasal nak beli camera ni...huh...banyak research lah aku kena buat, terutamanya pasal harga...huh...mahai jugak benda alah nie...tapi mmg bajet dah macam tu..apalagi...sapu jelah...huhuu. Aku terpikat dengan member aku sorang nih punya blog...gambaq dia ambik rase tgk macam best...dah advance nie...Pejai Aladdin

Pas dah sambar Nikon D7000....skang nie nak benda lain pulak...apenye...die punya accessories ler...terutamanya Lens dan Tripod...yang mana aku rasa sgt penting utk mendapat gambar yang lebih cantik...jadi hunting for those things pulak skang...dan start lah main ebay dan amazon. Bila tgk harga dalam tu...ek eleh...murah tu...murah lg dari pasran kita nie lah...skang nie aku dah hook dengan barang dalam ebay dan amazon pulak...murah beb....kalau tak caya boleh tgk sendiri...

Akhir sekali...bro2 dan sis di luar sana...visit me anytime...







Visit My Store...Faiyrie's Store